Sery podhalańskie to wyjątkowy przysmak, który dzięki odpowiednio dobranym dodatkom może stać się wspaniałą przystawką a nawet daniem na podwieczorek czy lekką kolację. Sery charakterystyczne dla regionu podhalańskiego wyróżnia specyficzny smak, który dla wielu osób jest nieodłącznym elementem pobytu w malowniczych górskich miejscowościach. Będąc w górach warto skosztować serów w różnej postaci.

Restauracja w Zakopanem – miejsce, które warto odwiedzić

Tradycyjne restauracje w Zakopanem specjalizują się między innymi w podawaniu regionalnych serów w różnorodnymi dodatkami. W karczmach, która mieszczą się na Krupówkach skosztować można oscypka grillowanego z boczkiem w towarzystwie konfitury żurawinowo – malinowej, lekkiej sałatki z płatkami koziego sera, sałatki z bundzem a także pierogów góralskich z bryndzą. To tylko kilka z dań i przystawek, które przygotowywane są na bazie bądź w towarzystwie regionalnych serów. Sery zwykle przygotowywane są z mleka owczego z minimalnym dodatkiem soli. Ich cechą charakterystyczną jest prosty skład. Wędzone sery z kolei cechuje bardziej wyrazisty aromat i smak.

Restauracje z widokiem na Tatry dostarczają swoim gościom wielu niezapominanych wrażeń. Niepowtarzalne dania oraz zapierający dech w piersiach widok to świetny sposób na urozmaicenie pobytu w górach. Popularne restauracje wyposażone są często w ciekawe kąciki zabaw dla dzieci, dzięki czemu najmniejsi klienci nie nudzą się w oczekiwaniu na przygotowanie zamówionych potraw. Bogata i bardzo różnorodna karta menu sprawia, że każdy znajdzie wyjątkowe danie, które sprosta indywidualnym oczekiwaniom. Będąc w Zakopanem, warto odkrywać nowe smaki i decydować się na nieznane jeszcze dania. Kuchnię podhalańską cechuje prostota i naturalne składniki co niewątpliwie jest ogromnym atutem. 

Jakich serów skosztować w Zakopanem?

Będąc w restauracji w Zakopanem, warto pokusić się o klasyk, czyli deskę serów, na której znaleźć można tak popularne rodzaje jak między innymi bundz, oscypek, bryndza, naturalny ser owczy oraz wędzone korbacze. Sery podhalańskie są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno, a także stanowią świetną bazę do przygotowania prostych przystawek. Ulubiony ser można podać w towarzystwie konfitury żurawinowej, jabłek, boczku wędzonego lub słodkich owoców. Klasyczny oscypek idealnie nadaje się do zapiekania, dzięki czemu można podać go solo prosto z patelni, z piekarnika a także wykorzystać jako dodatek na pizzę bądź zapiekankę. 

Reasumując, sery podhalańskie to wyjątkowy przysmak, który trzeba koniecznie skosztować, będąc w górach. Dodatkowym atutem jest niezwykle łatwa dostępność, gdyż wiele rodzajów serów znaleźć można w budkach na deptaku i licznych straganach. Dla poszukiwaczy bardziej wyrafinowanych smaków idealnym miejscem są restauracje w centrum Zakopanego, gdzie skosztować można wyjątkowych dań z wykorzystaniem lokalnych serów. Wędzone sery owcze cechuje także świetna trwałość, dzięki czemu bez obaw ulubiony gatunek można zabrać ze sobą do domu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like

Jak przygotować atrakcyjne i zbilansowane posiłki na imprezę dla dzieci?

Dzień dziecka, urodziny, imieniny, spotkania klasowe – okazji, by dzieci pobawiły się…

Pogrzeb dziecka martwourodzonego – jakie dokumenty są wymagane?

Śmierć nowonarodzonego dziecka jest ogromną stratą dla jego rodziców i niezwykle bolesnym,…

Treningi kardio w domu – jak spalać kalorie i poprawiać kondycję w swoim salonie z pomocą platformy treningowej?

Witajcie! Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak skutecznie trenować kardio w domu? Jeśli…

Najważniejsze różnice między trumną kremacyjną a tradycyjną

Dobór trumny wymaga profesjonalnego wsparcia i doradztwa, dzięki któremu osoba organizująca pochówek…